MASA KAKOWA
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
3 łyżki kakao
Wszystko razem zagotować i ostudzić.
CIASTO
1,5 szklanki mąki tortowej (przesianej)
5 jajek (oddzielić białka od żółtek)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180st. C.
Ostudzoną masę kakaową wymieszać mikserem z żółtkami, mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto będzie gęste). Białka w temperaturze
pokojowej ubić, dodając pod koniec (jak już piana będzie sztywna) po łyżce
cukru. 1/3 ubitej piany wymieszać energicznie z ciastem kakaowym, aby rozluźnić
masę. Resztę piany delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i
oprószonej mąką blaszki. Piec 40 minut do suchego patyczka (po 30 min. sprawdzić
czy jest już upieczone). Ciasto wystudzić w blaszce i przekroić na pół.
MASA SEROWA (wszystkie
składniki powinny być w temp. pokojowej)
200 gram masła (pilos z lidla)
3 płaskie łyżki cukru pudru
500 gram serka homogenizowanego naturalnego (można wymieszać serek
naturalny z waniliowym) (pilos z lidla)
1 cukier waniliowy
1 śmietan fix (jest w lidlu obok śmietanki kremówki)
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, po czym dodawać po łyżce
serka. Na koniec wsypać fix. Dokładnie wymieszać.
BITA ŚMIETANA
½ litra śmietany 30% (śmietanka w kartoniku 200 ml z lidla)
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 śmietan fixy
Cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix wymieszać. Śmietanę schłodzić
razem z miską, w której będzie ubijana (najlepiej włożyć na 30 min. do
zamrażalnika). Ubijać na najwyższych obrotach. Jak śmietana zacznie gęstnieć
dodawać po łyżce cukier wymieszany z fixami. Nie ubijać za długo, żeby nie
zrobiło się masło.
DODATKI
1-1
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki (dawałam dżem
z czerwonej i czarnej porzeczki z lidla)
Poncz: pół szklanki zimnej czarnej herbaty z cytryną wymieszanej z 2-3
kieliszkami wódki, rumu
½ tabliczki gorzkiej czekolady (schłodzonej w lodówce)
SKŁADANIE CIASTA
Ciasto przekroić na 2 części i układać:
1.
Ciasto – nasączyć ponczem
2. Dżem
3. Masa
serowa
4. Ciasto
- lekko nasączyć ponczem
5. Dżem
6. Bita
śmietana
7. Starta
na tarce czekolada