piątek, 9 maja 2014

Chińszczyzna – ryż z warzywami


1 cebula pokrojona w piórka

2 średnie marchewki julienne

1 papryka pokrojona w paski

1 ząbek czosnku pokrojony

kawałek pora pokrojony w słupki

szczypiorek pokrojony w 1cm kawałki

grzyby mung pokrojone

sezam do posypania

filet z kurczaka pokrojony w kostkę

sos sojowy

pasta curry zielona

1 łyżeczka cukru

trochę sezamu

 

Krem pomidorowo-cebulowy


3 większe cebule

3 puszki pomidorów

2 średnie marchewki

łodyga selera naciowego

zioła prowansalskie, szczypta rozmarynu

masło

Kaczka „moja”


Kaczkę namoczyć kilka godzin w solance, wytrzeć, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem. Zostawić na noc w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 220st. Piec 40 min bez przykrycia. Zmniejszyć temperaturę do 180 i piec ok. 2 godzin pod przykryciem polewając co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu rozkroić, podzielić na części, skórkę zrumienić 20 min pod grillem w 220st. 

Porzeczkowiec


 
MASA KAKOWA

¾ szklanki oleju

½ szklanki wody

½ szklanki cukru

3 łyżki kakao

Wszystko razem zagotować i ostudzić.

CIASTO

1,5 szklanki mąki tortowej (przesianej)

5 jajek (oddzielić białka od żółtek)

½ szklanki cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180st. C.

Ostudzoną masę kakaową wymieszać mikserem z żółtkami, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto będzie gęste). Białka w temperaturze pokojowej ubić, dodając pod koniec (jak już piana będzie sztywna) po łyżce cukru. 1/3 ubitej piany wymieszać energicznie z ciastem kakaowym, aby rozluźnić masę. Resztę piany delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Piec 40 minut do suchego patyczka (po 30 min. sprawdzić czy jest już upieczone). Ciasto wystudzić w blaszce i przekroić na pół.

MASA SEROWA (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)

200 gram masła (pilos z lidla)

3 płaskie łyżki cukru pudru

500 gram serka homogenizowanego naturalnego (można wymieszać serek naturalny z waniliowym) (pilos z lidla)

1 cukier waniliowy

1 śmietan fix (jest w lidlu obok śmietanki kremówki)

Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, po czym dodawać po łyżce serka. Na koniec wsypać fix. Dokładnie wymieszać.

 BITA ŚMIETANA

½ litra śmietany 30% (śmietanka w kartoniku 200 ml z lidla)

3 płaskie łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 śmietan fixy

Cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix wymieszać. Śmietanę schłodzić razem z miską, w której będzie ubijana (najlepiej włożyć na 30 min. do zamrażalnika). Ubijać na najwyższych obrotach. Jak śmietana zacznie gęstnieć dodawać po łyżce cukier wymieszany z fixami. Nie ubijać za długo, żeby nie zrobiło się masło.

 DODATKI

1-1   ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki (dawałam dżem z czerwonej i czarnej porzeczki z lidla)

Poncz: pół szklanki zimnej czarnej herbaty z cytryną wymieszanej z 2-3 kieliszkami wódki, rumu

½ tabliczki gorzkiej czekolady (schłodzonej w lodówce)

 SKŁADANIE CIASTA

Ciasto przekroić na 2 części i układać:

1.       Ciasto – nasączyć ponczem

2.       Dżem

3.       Masa serowa

4.       Ciasto - lekko nasączyć ponczem

5.       Dżem

6.       Bita śmietana

7.       Starta na tarce czekolada