Gołąbki bez zawijania
0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
100 gram ryżu (1 saszetka ryżu basmati gotowanego 8 min.)
2 średnie cebule
1/4 średniej główki kapusty włoskiej
3 jajka
2-3 łyżki kaszki manny (opcjonalnie)
sól, pieprz
5 łyżek mąki do obtoczenia
olej słonecznikowy lu z pestek winogron do smażenia
Kapustę drobno poszatkować , przełożyć do miski, posypać dużą szczyptą soli.
Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wycisnąć kapustę i odlać sok, który puściła kapusta.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. W misce wymieszać mięso mielone, ugotowany ryż, jajka, posiekaną i odciśniętą kaputę. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (pamiętając, że kapusta był solona). Można dodać 2-3 łyżli kaszki manny, gdyby masa była zbyt rzadka.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Z powstałej masy uformować ok. 15 szt. kotlecików w kształcie wrzeciona. Obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
Sos pomidorowy:
0,5 litra bulionu (warzywny z kostki ekologicznej)
puszka pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyzki mąki
1-2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, cukier
pietruszka, koperek
Wodę zagotowac w garnku, wrzucic bulion, zagotować. Do gotowego bulionu wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać, ponownie zagotować. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu. Zahartowaną śmietanę wlać do garnka z sosoem. Zagotować, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień do minimum.
Usmażone gołąbki delikatnie przełozyć do gorącego sosu. Gotować na minimalnym ogniu 40-45 min. (do miękkosci kapusty).
Gołabki podawać z sosem posypane posiekaną pietruszką i koperkiem.
Smacznego :)