wtorek, 10 lutego 2015

Chałka. Najlepsza.

Chałka

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/03/chaka-krok-po-kroku.html


2 sztuki

30 g świeżych drożdży

400 ml ciepłej wody

90 g cukru

1 łyżka soli

850 g + 150 g mąki

3 jajka, lekko roztrzepane

100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody

Do posypania: mak lub sezam



Przygotowanie:



Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.



Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.



Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.


Każdą część podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Wstawić chałki i piec ok. 30-40 minut, w miarę potrzeby przykrywając podczas pieczenia folią aluminiową.